Dezvoltarea senzorială a copilului

Văzul
Vede la naştere, la lumină clipeşte de la naştere.
Clipitul de apărare apare mult mai târziu. Nou-născutul pe scurt timp fixează mâna ocular. De la 2 luni activitatea organizată, la 3-4 luni descoperă corpul, se studiază. Către 4 luni devine eficace privirea convergentă, dezvoltându-se în paralel percepţia vizuală maculară.

Auzul
Nou-născutul răspunde printr-un reflex global de închidere, reflexul Moro. La stimuli auditivi puternici el răspunde prin grimasă sau plâns, surâs, mimică. La 5-6 luni apare conjugarea mişcărilor capului şi ochilor către sursa sonoră. Controlul şi supravegherea simţurilor auzului şi văzului sunt obligatorii din perioada de nounăscut.

Gustul este prezent de la naştere.
Nou-născutul reacţionează la substanţele acide, amare sau sărate.
Răspunde printr-un reflex de supt la cele dulci. Gustul se dezvoltă în raport cu alimentaţia copilului. Gustul la ei este adesea paradoxal, bizar şi capricios.

Mirosul în mod practic are o dezvoltare mai puţin cunoscută. După 1 an reacţionează la mirosurile plăcute şi dezagreabile. Dezvoltarea lui este mult influenţată de dezvoltarea gustului.

Sensibilitatea tactilă, termică şi dureroasă sunt prezente de la naştere şi se dezvoltă pe măsura creşterii, cu timpul răspunsul la aceşti stimuli este mai adaptat.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.