Cum învață copilul culorile?

Există multe modalități prin care poți învăța copilul culorile.

Unele pot fi amuzante pentru copil, altele îl pot plictisi. Dacă vei încerca să înveți copilul culorile prin joacă, îi vei menține interesul o perioadă mai îndelungată și îi vei arăta că multe lucruri pot fi învățate într-un mod plăcut.

Iată câteva exemple:

• folosește cărțile specifice vârstei copilului. E bine să conțină multe fotografii, poze, simple, colorate în culori atractive.

• poți folosi cartonașe colorate care conțin o imagine a unui obiect reprezentativ pentru culoarea respectivă (de exemplu: un soare pentru galben sau o inimă pentru roșu).

• copiii pot învăța culorile și cu ajutorul alimentelor. În special fructele și legumele pot avea culori foarte frumoase și variate. Atunci când copilul cere să mănânce un fruct, de exemplu o banană, spune-i ce culoare are fructul respectiv – banana este galbenă.
Unele tipuri de alimente, cum ar fi merele sau ardeiul gras, pot avea culori diferite, așa că micuțul va învăța și că un obiect poate avea culori diferite.

• poți folosi desenul sau pictura ori îi dai câte un creion colorat, spunându-i ce culoare are și apoi cerându-i copilului să coloreze cu el, ori lăsându-l să-și înmoaie degețelul în tempera/acuarele și apoi să lase urme colorate pe o coală de hârtie albă. Acesta este un mod nu numai de a învăța culorile, ci și de a-i dezvolta copilului imaginația și creativitatea. Dacă pictezi, ai grijă ca vopseaua pe care o folosești să nu fie toxică pentru copil și să se spele ușor. Copiilor le face mare plăcere să se murdărească în acest fel.

• când ieși la plimbare cu copilul și treceți pe lângă mașini, case, garduri, copaci, flori, arată-i și numește culorile. Dacă ai ocazia să întâlnești aceleași culori de mai multe ori, repetă-i copilului culorile până când le va recunoaște.

arată-i tot timpul culorile – le va reține mult mai repede dacă îi vei spune mereu ce culoare are tricoul lui, ciorapii, ghetuțele, jucăriile preferate, obiectele din cameră. Cu cât îi arăți mai des o culoare, cu atât îi va fi mai ușor copilului să o rețină.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.