Legătura dintre nevoile copilului și comportamentul său

Comportamentul copilului este întotdeauna motivat de o nevoie.

Pot fi nevoi esențiale, legate de supraviețuire, nevoi de adaptare la mediul social în care trăiește, altele legate de sănătatea fizică și psihică sau nevoi emoționale.

În cele ce urmează am să detaliez câteva dintre acestea.

Dragostea

Copiii au nevoie de dragoste indiferent de situație. Au nevoie să li se arate dragoste indiferent de ceea ce spun, fac, sau dacă greșesc sau nu. Au nevoie de dragoste chiar dacă râd sau plâng, chiar dacă au note mari sau dificultăți la școală. Ei au nevoie să simtă dragoste tot timpul și mai ales să fie acceptați așa cum sunt.

Acum sunt sigură că mulți dintre voi veți spune că vă iubiți copiii, nici nu se discută altfel.

Vedeți voi este o diferență între a-ți iubi copilul și a avea un comportament care denotă dragoste. Sunt sigură că majoritatea părinților își iubesc copiii, întrebarea se pune dacă și copiii lor știu că sunt iubiți. În sesiunile de coaching am întâlnit destul de des situații când adulții mărturiseau că nu s-au simțit iubiți de părinții lor. Așadar nu este de ajuns să le spunem că îi iubim, este imperios necesar să ne asigurăm că ei înțeleg și simt că sunt iubiți.

Există multe fațete ale dragostei. Dintre ele am să menționez doar câteva:

a) disciplinarea

b) ascultarea

c) atenția

d) atingerea adecvată

e) afecțiunea

Este foarte important să nu transmitem mesaje contradictorii, prin alternarea neglijării, comportamentului abuziv cu manifestările excesive de dragoste. Acestea nu fac decât să știrbească încrederea copilului în părinte și adâncește sentimentul de respingere.

Onestitate

Copii au nevoie de a cunoaște oamenii și de a avea încredere în ei. Minciunile nevinovate, adevărurile pe jumătate spuse aduc confuzie în mintea unui copil care încă încearcă să priceapă acest concept.
Am întâlnit adeseori situații când părinții se plângeau de lipsa de onestitate a copilului și în același timp ei înșiși utilizau minciuna pentru a-i determina să facă un lucru sau altul.

Respect

Copiii ne-au fost dați drept cadou. Ei trec prin viața noastră însă au drumul lor. Tocmai de aceea perspectiva potrivită consider a fi aceea în care îi tratăm ca pe niște indivizi care nu ne datorează nimic, care au dreptul la propriile alegeri, cărora este nevoie să le oferim explicații la fel cum și noi le cerem în relație cu ceilalți. Consider că a spune „Mulțumesc!” și „Iartă-mă!” sunt două căi puternice și la îndemâna oricui de a le oferi respectul cuvenit.

Înțelegere

Cum vă simțiți atunci când încercați să explicați ceva și sunteți mai tot timpul întrerupt sau nu vi se permite să vă duceți ideea până la capăt? E frustrant, așa este?

Copilul are nevoie să fie înțeles și pentru a face acest lucru cu brio este nevoie să-l ascultăm și să nu-l întrerupem. Ajută imens dacă măcar din când în când, dacă nu mai tot timpul, ne punem în papucii lui și vedem lumea/situația și din perspectiva sa.
Sunt părinte și știu că uneori ne vine de infinit de ori mai ușor să îi cerem piciului să facă așa cum vrem noi. Dar oare este nevoie de acest lucru de fiecare dată?
Cred că sunt situații în care se impune să ne întrebăm: Oare pentru cine îmi doresc acest lucru, pentru mine sau pentru el?

Acceptare

Chiar și atunci când comportamentul copiilor este de neacceptat este nevoie să se simtă acceptați ca persoane. Un comportament nepotrivit nu definește o persoană, este indicat să facem o distincție clară între acesta și cel ce acționează. Doar așa dintr-o poziție de acceptare, va căpăta încredere să lucreze la comportamentul inadecvat. Când deja primește o etichetă, în mintea sa lupta este deja pierdută și sensul schimbării comportamentului dispare și el.

Răbdare

Uneori uităm despre vârsta sau gradul de dezvoltare fizică sau psihologică a celui din fața noastră. Așa se face că îi tratăm ca pe noi și avem așteptări pe măsură. În marea majoritate a cazurilor nici măcar nu este cazul despre un comportament inadecvat ci despre o lipsă de echipare. Tocmai de aceea este nevoie să avem răbdare cu ei și cu noi. Să înțelegem că au cu adevărat nevoie să le repetăm o explicație sau că poate nu este timpul potrivit pentru ei în acel moment.

Constanță

Așa cum spuneam mai sus alternarea episoadelor în care comportamentul nostru este potrivit cu cele în care acționăm exact opus, aduce confuzie în lumea micuțului nostru. Dacă spunem un lucru și facem altceva, atunci copilul va înțelege că regulile nu sunt chiar reguli și respectarea lor nu este atât de importantă.

Timp

Este poate cea mai importantă nevoie a unui pitic. Nu puteți face multe din cele de mai sus dacă nu puneți timp pentru acestea. Este nevoie să ne alocăm timp pentru a ne juca cu el, a învăța împreună, a face activități fizice, a-i citi, a-l asculta, etc.
Și da știu nimeni nu are o resursă infinită de timp și mai tot timpul ne găsim în situații în care jonglăm cu sarcinile într-un timp redus.

Vă îndemn totuși dragi părinți să nu priviți această situație ca una fără ieșire. Soluția pentru a gestiona mai bine timpul pe care îl avem la dispoziție nu este sacrificarea timpului necesar de petrecut cu copilul nostru. Poate cel mai potrivit este ca fiecare dintre noi să stabilească acest timp petrecut cu piticul ca fiind un obiectiv zilnic, pentru că astfel vom depune eforturi conștiente de a înlătura alte activități care cu siguranță nu ne aduc satisfacția cu care vom fi răsplătiți în viitor.

Dragi părinți, piticii noștri ne modelează! Când întrezărim un comportament neadecvat la ei, este util să ne verificăm propriul comportament și să vedem dacă nu cumva este o scăpare de a noastră care a servit drept model.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.