Copilul tău interior

Iată 5 căi prin care te poți conecta la copilul tău interior:

Ce este copilul interior?

Termenul de “copil interior” nu se referă la o parte a creierului care ar produce gânduri copilărești.
Este mai degrabă aspectul copilăresc al minții tale subconștiente. Reflectă copilul de odinioară cu aspectele sale plăcute și mai puțin plăcute.
Emoțiile și nevoile noastre neîmplinite, inocența, entuziasmul și creativitatea din timpul copilăriei au rămas cu noi.
Când spun emoții neîmplinite mă refer la toate acele lucruri despre care ni s-a spus să nu le simțim pentru a primi iubire. Pe principiul: primești atenție doar când ești ascultător.

Este important de menționat că nu mă refer la câteva situații singulare ci mai degrabă la o abordare comună a părinților, a educației, de a impune reguli pentru ca fiecare dintre noi să intre în rolul potrivit pentru a funcționa în societate. Este de la sine înțeles că sunt necesare constrângeri pentru a defini un set de limite pentru fiecare individ.

Cu toate acestea copilul nostru interior neavând capacitatea de a înțelege ce se întâmpla la aceea vârstă, încă poartă cu el tristețe, furie, traume ca reacție la toate situațiile în care s-a simțit respins.

Iată câteva exemple de lucruri care ni s-au spus și au creat sentimentul de respingere:

“Ai face bine să nu spui ceea ce gândești cu adevărat.”,
“Nu încerca să câștigi acel concurs pentru că nu ești destul de deștept.”,
“Sex-ul este rău.”
sau “E nevoie să-ți faci părinții fericiți.”

Vindecarea copilului interior se concentrează pe aducerea la lumină a acelor sentimente pentru ca noi să descoperim cauza provocărilor din viața de adult.

Cum poți recunoaște că ai un copil interior rănit?

Cum poți ști că există o traumă care te afectează profund în prezent? Și este oare ea conectată cu copilul tău interior?

Iată câteva semne care îți arată că exista un copil interior rănit:

În adâncul sufletului tău, simți că ceva este în neregulă cu tine.

Când este nevoie să ieși din zona ta de comfort, experimentezi anxietatea.

Ești genul de om care le face pe plac celor din jur.

Nu ai un puternic simț al identității tale.

Ești conflictual și mai tot timpul parte dintr-o situație tensionată.

Îți e greu să dai drumul oamenilor sau lucrurilor din viața ta.

Simți că nu corespunzi unor standarde sociale.

Te critici constant pentru cine ești.

Ești neiertător cu tine însuți, rigid și perfecționist.

Îți vine greu să îți iei angajamente și să te încrezi în cei din jur.

Îți e teamă să nu fii abandonat și te agăți de orice relație oricât de toxică ar fi ea.

Fiecare dintre noi, indiferent de vârstă avem lucruri rămase din trecut cu care este nevoie să tratăm.

Ce înseamnă vindecarea copilului interior?

Lucrul cu copilul interior sau vindecarea copilului interior, este o muncă cu interiorul nostru, un proces de schimbare pentru a deveni persoana care ști că poți fi.

Mateo Sol spunea:
“Lucrul cu copilul interior este procesul de contactare, înțelegere, îmbrățișare și vindecare a copilului interior. Acesta reprezintă primul tău EU care a intrat în această lume; conține capacitatea ta de a te bucura, de a fi sensibil, jucăuș, inocența ta.”

Această reconectare cu tine de odinioară îți permite să accesezi părți neîmplinite care au devenit cauza fricilor, fobiilor, insecurităților sau înclinațiilor tale spre autosabotaj.

Ai opțiunea de a trata simptomele rănii copilului interior sau opțiunea de a te conecta la acesta, a merge în miezul situației și a descoperi cauza care provoacă acele simptome.

Cum să-ți vindeci copilul interior?

În adâncul nostru sunt amintirile legate de experiențele trăite ca și copil. Aceste amintiri continuă să trăiască și să interacționeze cu prezentul nostru de adult.
Copilul nostru interior este sursă de energie și creativitate, și vindecarea acestui va ajuta la vindecarea provocărilor emoționale prezente în viața noastră de adult.
Sunt o mulțime de presiuni existente în viața noastră ca adulți care amenință să stingă focul copilului interior. Putem alimenta acest foc conectându-ne la acesta.

 1. Reconectează-te cu copilaria ta
  Un mod de a face acest lucru este acela de a călători înapoi in timp. Poți face asta nu prin cine știe ce forțe magice ci mult mai simplu.
  Întocmește o listă cu lucrurile care îți aduceau bucurie când erai copil. Apoi petrece timp retrăind acele amintiri în cel mai mai mic detaliu. Imaginează-ți că ele sunt acum, aici în prezent. Ce vezi? Este o imagine sau se derulează un film? Este color sau alb-negru? Simte temperatura aerului! Simte textura hainelor cu care ești îmbrăcat! Simte cum stau picioarele pe pamant! Ești încălțat? Afară sau în interiorul unei încăperi? Observă dacă se aude ceva! Poate vine vreun miros plăcut! Dă-i voie corpului tău să se îmbibe cu amintirile acelea faine și cu sentimentul de siguranță, bucurie și liniște.
 2. Identifică tipul de copil interior
  Suntem unici și fiecare dintre noi are tipare care se regăsesc uneori și în cel de lângă el.
  De aceea te îndemn să verifici care dintre afirmații ți se potrivește pentru a identifica ce tip de copil interior apare în viața ta de acum:

  Copilul abandonat – Acest copil interior apare deoarece nu a primit îndeajuns atenție din partea părinților. Poate fi o chestiune inocentă, apărută ca urmare a unui grad de încărcare mare a părinților cu lucruri de facut, sau poate fi grav având sursă în abuz sau neglijare.

  Copilul jucăuș – Acest tip de copil se manifestă ca un adult neglijat.
  Îți aduci aminte când te-ai simțit jucăuș și spontan, și te-ai distrat fără să te simți vinovat sau anxios?

  Copilul temător – Acest copil a avut parte de multă critică și a experimentat în mod repetat anxietatea.
 3. Redactează o scrisoare copilului tău interior
  Poți să îi ceri iertare dacă simți că viața ta de adult nu îl onorează. Sau îi poți scrie un text în care să-i explici că dorești să construiești o relație mai puternică cu acesta și să îi dai voie să aducă din bogația sa în viața ta de zi cu zi.
 4. Oferă atenție sentimentelor tale
  Copilul tău este sensibil și vulnerabil. Este important să dai atenție atât fricii și insecurităților copilului tău interior cât și sentimentelor de bucurie care apar adesea atunci când te conectezi cu acesta.
  Pe parcusul zilei alocă-ti câteva momente în care să te întrebi: Cum mă simt acum?
 5. Fii atent la criticul tău interior
  Una dintre cele mai mari provocări în a parcurge acest proces este sentimentul acela de „cât de stupid pare să fac asta”.

  Pe bune, sunt un adult acum și e prostesc să încerc să mă conectez cu sentimente pe care le-am avut ca și copil!

  Cam așa sună criticul interior. Este important să asculți vocea sa și în același timp să asculți și vocea copilului tău interior.
  Toate vocile merită să fie ascultate și ascultându-le le dai libertatea de a se exprima și de a-ți contura modul în care te simți azi.

  Amintește-ți că acestea au intenții bune și un interes comun: starea ta de bine.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.