Cunoaștere și stres

A trecut destul de mult timp de când Epictet a observat că „oamenii sunt tulburați nu de lucruri, ci de imaginea pe care o au despre ele.” Cu alte cuvinte, între „eveniment de viață” și „sursă de stres” nu se poate pune semnul egal.

Evenimentul de viață este doar o potențială sursă de stres.

Când vorbim despre stres este musai să menționăm pe părintele conceptului, canadianul Hans Selye, care l-a definit ca fiind un răspuns nespecific al organismului la solicitările cu care este confruntat.

Noțiunea de stres a devenit un fapt cotidian și însoțește orice activitate în care suntem implicați, astfel că putem vorbi despre stresul vieții de zi cu zi, al mediului ambiant, familial, profesional, școlar, etc.

Situațiile stresante sunt generatoare de stres pentru anumite persoane, pe altele lăsându-le însă indiferente. Aceiași stresori provoacă stres unora, pe alții lăsându-i impasibili.
De aceea, vă propun parcurgerea unui chestionar la care dacă veți răspunde veți putea estima cât de stresați sunteți. Cu cât numărul de întrebări la care veți răspunde cu DA este mai mare, cu atât nivelul de stres acumulat este mai mare.

Sunteți stresat?

Întrebarea 1: Vă irită faptul că trebuie sa așteptați la rând obținerea unui bilet la cinema/teatru/concert, etc. ?

Întrebarea 2: Vă simțiți deprimat de viața dumneavoastră personală?

Întrebarea 3: Vă simțiți în nesiguranță la locul dumneavoastră de muncă?

Întrebarea 4: Mâncați, consumați alcool sau fumați pentru a vă potoli starea de anxietate (neliniște)?

Întrebarea 5: Obiectivele pe care le urmăriți sunt imaginare?

Întrebarea 6: Vă simțiți prins într-o capcană, atacat din toate părțile?

Întrebarea 7: Vă zboară adesea gândurile aiurea?

Întrebarea 8: Considerați că sunteți predispus la accidente?

Rezultatul acestui chestionar este doar un punct de plecare în realizarea unei introspecții sau autoevaluări menite să contribuie la cunoașterea elementelor aducătoare de stres. Odată ce s-au identificat aceste elemente, este util a se lucra cu acestea în vederea obținerii unei imagini cât mai clare și mai apropiate de realitate a exact ceea ce stă în spatele stresorilor.

Pentru realizarea acestui proces de identificare cât și de analiză a elementelor aducătoare de stres, vă stau la dispoziție pentru sesiuni individuale de coaching.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.