Și cu FRICA mea ce fac?

Frica face întotdeauna parte integrantă din viaţa noastră, într-o formă sau alta, iar acest lucru este valabil pentru oamenii de pretutindeni.
Considerată de mulţi dintre noi mai degrabă un dezavantaj decât un avantaj, frica este, de fapt, pentru majoritatea situaţiilor în care ne aflăm de-a lungul vieţii, principala emoţie căreia îi datorăm supraviețuirea.

Creierulul uman este un organ foarte complex. Peste 100 de miliarde de celule nervoase formează o reţea complexă care este punctul de plecare a tot ceea ce gândim, facem sau simţim. Unele dintre aceste căi neuronale conduc la gânduri şi acţiuni conştiente, altele produc răspunsuri mecanice. Este important să cunoaștem acest lucru deoarece frica este un răspuns automat.
Noi nu îl declanşăm în mod conştient şi nici nu ştim cu exactitate ce se întâmplă sau care este traseul interior pe care stimulul l-a parcurs până ajungem să simţim frica.
Paradoxal, frica ne aduce o serie de avantaje pe care de multe ori nici măcar nu le conştientizăm.
Acest lucru nu înseamnă însă că este de dorit să ne domine. Tocmai de aceea sunt necesare mecanisme prin care să poată fi gestionată această stare interioară.

Și oare cum să o gestionăm mai bine decât căutând tot în interiorul nostru și observând situația din noi perspective.

Vestea bună este că putem lucra în exact această direcție, investigând ce stă la baza fricii, ce o determină să apară sau să crească și ce o poate frâna din a prelua controlul.
Suntem liberi să adăugăm acestei perspective interne și una externă, poziționându-ne în diverse ipostaze (fantezistă, rațională, inconștientă, etc.) și dându-ne voie să observăm că odată cu complexitatea problemei există și o mare paletă de soluții.

În vederea tratării cu frica avem la dispoziție o multitudine de exerciții de coaching și nu numai.
În cele ce urmează am să listez o serie de întrebări a căror răspunsuri vă vor ghida spre a îmbrățișa și înțelege originea fricii dumneavoastră și totodată spre a o îmblănzi.

Acordați-vă câteva minute de liniște, vă îndemn să aveți la îndemână un instrument de scris și o foaie de hârtie și notați-vă răspunsurile la întrebări în ordinea afișată aici:

1. Care este cea mai mare frică a ta ACUM?

2. Cum vrei să te simți?

3. Ce ar trebuie să se petreacă în jurul tău ca totul să fie bine?

4. Ce resurse ai la îndemână și nu te-ai gândit până acum să le folosești?

5. Ce riști să pierzi dacă nu rămâi optimist?

6. Ce ‘’dar’’ îți poate aduce această frică?

7. Ce ai de învățat din aceasta?

8. Peste cațiva ani când totul se va așeza cu bine ce vei spune despre aceasta?

9. Peste câțiva ani când totul se va așeza cu bine ce vor spune ceilalți despre aceasta?

10. Ce lucru simplu poți face acum și nimic nu te oprește?

Gata? Cum te simți acum? Lasă-mi un comentariu și spune-mi cum te-a ajutat acest exercițiu.

Și nu uita, cu toţii simţim starea de teamă. Totuși aceasta nu trebuie să ne împiedice să trăim o viaţă frumoasă şi bogată în semnificaţii. Noi ne putem depăşi temerile prin folosirea regulată a puternicelor instrumente pe care le avem la îndemână.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.