Legea lui Pareto

În viața de zi cu zi, intrăm în contact cu o mulțime de oameni direct sau indirect prin intermediul internetului și cel mai adesea nu ne este ușor să hotărâm dacă cercurile noastre sociale sunt cele mai adecvate sau nu.

Mai mult decât atât petrecem timp cu oameni care ne plac sau displac deoarece pare că nu avem de ales.

Suntem angrenați în diverse proiecte cu valoare diferită pentru noi și nu renunțăm la niciunul jonglând cu ele zi de zi.

Alegem pentru educația copiilor diverse cursuri, platforme, care mai de care mai diferite până la momentul în care obosim doar din a îi duce la ele sau a le utiliza.

În situația în care gestionăm un business, încercăm să ne îndreptăm atenția în mod egal către toți clienții și deseori simțim că muncim prea mult pentru prea puțin.

Cea mai mare parte dintre noi avem liste interminabile cu lucruri de făcut și ne panicăm doar din a le privi.

Aș putea continua dar cred că ați prins ideea deja.

Dispersăm timpul și energia noastră între lucruri, acțiuni, oameni cu valoare diferită pentru noi, iar acest lucru duce către o slabă gestionare a resurselor și o productivitate scăzută.

De aceea, vă propun să ne concentrăm atenția pentru câteva momente pe Principiul lui Pareto.
Acesta nu este un adevăr demonstrat științific, dar constituie un instrument foarte eficient și poate sta la baza deciziilor noastre.

Enunț: 80% din consecințe sunt rezultatul a 20% din cauze.

Cum poate fi interpretat și aplicat acest enunț în viața noastră cotidiană?

Propun următoarea abordare în trei pași:

Pasul 1: Analizarea situației actuale

Acasă, la birou, în afacerea pe care o deții care este rezultatul fiecărui efort pe care îl depui? Cartografiază și măsoară eforturile depuse în raport cu rezultatele obținute.

Pasul 2: Identifică care dintre elementele analizate au o contribuție consistentă în viața ta

Vilfredo Pareto afirma printre altele că pasiunea, bucuria din viața ta, nu se află printre lucrurile lipsite de importanță pe care le faci în fiecare zi și care însumează aproximativ 80% din totalul activităților tale, ci în restul de 20% care sunt de fapt cele esențiale și de care te bucuri cel mai mult.
Identificarea opțiunilor cu adevărat productive ne va face viața mai ușoară și mai eficientă, deoarece cu minim de efort vom obține maxim de rezultat.

Pasul 3: Elimină sau îmbunătățește acele lucruri care au o contribuție mică

Ei bine, acesta este pasul cel mai dificil deoarece pare incredibil că îndepărtarea a 80% din acțiuni, lucruri, oferte poate chiar și relații cu cei din jurul nostru, nu ne va limita posibilitățile ba dimpotrivă vor aduce eficiență.
Pe de altă parte, gândiți-vă că optând pentru aplicarea acestui instrument în viața voastră nu obțineți doar eficiență ci vă și concentrați pe ceea ce este realmente important.

Ce spuneți dacă ați începe să dedicați timpul vostru oamenilor care contează pentru voi?

Ce spuneți dacă ați păstra în dulap doar hainele pe care le purtați?

Dar dacă ați alege să continuați să colaborați cu acei clienți care vă oferă maxim de profit?

Oare cum ar fi dacă ar participa copiii dumneavoastră doar la acele cursuri care le aduc cu adevărat bucurie și plus valoare în educația lor?

Cum ar fi să nu ne mai simțim sufocați de lista de TO DO și să prioritizăm acele activități care ne aduc maxim de mulțumire personală?

Vă încurajez să aplicați acest instrument în viața voastră și să observați schimbările care se produc.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.