Gestionarea timpului

Nu este niciodată suficient timp să faceți totul, dar există întotdeauna suficient timp pentru a face cel mai important lucru”. – Brian Tracy

Cu toții primim 168 de ore pe săptămână. Tu cum le folosești pe ale tale?

Gestionarea timpului te va ajuta să capeți un control mai mare al vieții tale creând astfel loc și prioritizând acțiunile care cu adevărat vor face o diferență pozitivă în viața ta.
Unul din instrumentele la îndemâna tuturor este matricea importanței și a urgenței lui Covey. În această matrice pot fi identificate 4 cadrane:

CADRANUL 1: ESTE URGENT+ ESTE IMPORTANT

În acest cadran vei nota toate sarcinile care nu pot și nu trebuie amânate, în nici un caz. Sarcinile trecute în acest cadran se cer a fi făcute ACUM. Practic, orice altă activitate va fi pusă deoparte până ce acestea nu vor fi rezolvate.

CADRANUL 2: NU ESTE URGENT + ESTE IMPORTANT

În acest cadran vei nota toate sarcinile de care nu este nevoie să te ocupi imediat, dar au o mare importanță. Acestea sunt activități care nu sunt decisive pe termen scurt, dar sunt decisive pe termen mediu și lung.

CADRANUL 3: ESTE URGENT + NU ESTE IMPORTANT

Acesta este unul dintre cele mai înșelătoare cadrane deoarece caracterul de urgență al sarcinii ne captează atenția. Aici este necesar să fie incluse toate acele activități inutile care sunt realizate prin obișnuință. De exemplu, întâlnești pe cineva și discuți pentru o vreme, fără să știi exact de ce.

CADRANUL 4: NU ESTE URGENT + NU ESTE IMPORTANT În acest cadran vei nota toate sarcinile care doar absorb o parte din timpul tău. Aici se trec de obicei acțiuni complet irelevante, cum ar fi verificarea e-mailului sau profilului de Facebook/Instagram la fiecare cinci minute.

Este important de menționat că noi tindem să credem că totul este urgent. Acest sentiment de urgență este exact ceea ce se află în centrul stresului. De aceea a învăța să gestionăm cadranele 1 și 3 este ceea ce ne poate ajuta să îmbunătățim managementul timpului nostru.

Oportunitățile de dezvoltare se regăsesc în cadranul 2 și de aceea merită să ne concentrăm atenția asupra acestuia.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.