Imaginația

Privind înapoi la educația mea, anii in care am învățat cel mai mult au fost aceia când mi-a plăcut și l-am respectat pe profesorul meu – și nu pentru că a cerut-o – ci pentru că abilitățile lui/ei  imaginative folosite in  predare și pasiunea de a încerca lucruri noi, mi-au stimulat mintea să vrea mai mult. A fost o adevărată bucurie să merg la școală in acei ani. 
Sistemul nostru de învățământ se formează pe baza faptului că imaginația este un obstacol în fata rațiunii, dar această logică este eronată, deoarece acum învățăm din știință că imaginația noastră are un rol mult mai mare și ar trebui încurajată în școli pentru a ajuta mintea să se dezvolte și să creeze noi posibilități.

Copiii se dezvoltă mai bine prin folosirea metodelor care stimulează imaginația, care ii stimulează să învețe și să acumuleze mai multe cunostiinte, şi profesorii au nevoie de libertatea de a-și folosi imaginația și intuiția. Acest lucru va duce, în mod firesc, la o colaborare intre profesori și elevi, formând astfel o relație creativă în care respectul reciproc si entuziasmul de a invăţa nu lipsesc.

Imaginația este nelimitată în potențialul său de a crea schimbare și este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le poți da copilului tău.

4 motive pentru a hrăni imaginația copilului tău

1. Poate ajuta la clarificarea blocajelor din trecut, a neliniștilor și a temerilor.Putem folosi imaginatia pentru a schimba căile neuronale, intorcându-ne la o problemă sau tragedie din trecut şi observând-o dintr-o perspectivă diferită.

2. Poate contribui la crearea unor noi realități potențiale.Luând în considerare experimentul din fizica cuantică, care a arătat că noi, ca observatori, ne putem schimba realitatea doar prin așteptările noastre, putem concluziona că utilizarea imaginației noastre este  un instrument vital. Astfel, imaginarea și concentrarea asupra a ceea ce ne dorim în viață ne va conduce la următoarea noastră acțiune și vom crea noua noastră realitate.

3. Poate da mai mult control asupra gândurilor.Exersând imaginația, putem opri un gând rău și îl putem înlocui cu un simbol sau un gând simplu, dar eficient. Am folosit această tehnică de mai multe ori prin prinderea unui gând negativ și înlocuirea lui cu un element simplu, spre exemplu – o floarea-soarelui. Gândește-te la asta, oprește acum gândurile nedorite și capătă mai mult control asupra minții tale. Poţi face acest lucru fără imaginația ta?

4. Vă ajută să vă amintiți mai multe.Urmărind cei mai străluciți oameni din lume și verificând cum procedează pentru a-şi aminti atat de multe lucruri, vom afla că ei creează o poveste folosindu-şi imaginația. Cu cât mai simplă si amuzantă, cu atât mai bine. Am încercat acest lucru cu fiica mea de 6 ani și am crescut capacitatea noastră de a ne aminti mai mult.

Când învățăm să ne folosim imaginația în combinație cu logica și ratiunea, nu numai că învățăm mai repede, dar învățăm să ne asumăm responsabilitatea pentru gândurile noastre, să dobândim noi moduri creative de a trăi și a ne dezvolta abilitățile.

Lumea este stridia noastra, iar imaginația noastră este perla.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.