Furie, îngrijorare, irascibilitate

În ritmul agitat al vieții vei găsi mii de motive pentru a te îngrijora sau a te enerva. În acele momente îți permiți să devii copleșit de conflicte, învins de obstacole și ieși din faza de creștere interioară.

Cea mai importantă regiune a creierului responsabilă pentru gândire și planificare se numește cortexul frontal. Din păcate, când devii mânios sau îngrijorat, îți pierzi abilitatea de a pune în funcțiune la capacitate maximă această parte a creierului. Pur și simplu ești prea înfierbântat. Glandele tale suprarenale secretă o cantitate mult mai mare de adrenalină și te transformi într-o mașinărie înzestrată cu inteligență și cu funcție predominant defensivă, preocupată doar de supraviețuire.
Din acel moment când pulsul ți se accelerează, ritmul cardiac se intensifică, tonalitatea vocii este tot mai ridicată, gândurile se învârtesc ca un uragan în mintea ta, vei începe să percepi individul sau situația/conjuctura în care te afli ca pe un inamic.

Iată care este lucrul cel mai important: în timpul manifestării celor enumerate mai sus este nevoie să recunoști că ai atins punctul în care nu mai gândești rațional și astfel vei avea șanse minime de a avea succes.

Acum este momentul să-ți muți atenția către corpul tău. Pentru a face acest lucru este nevoie să utilizezi exerciții simple care te vor ajuta să începi a utiliza cortexul frontal.

Iată câteva exemple în cele ce urmează:

  • fă câteva exerciții fizice (genoflexiuni, sărit pe loc sau pur și simplu mișcă-ți degetele de la mâini sau de la picioare)
  • numește 5 tipuri de flori, animale, jocuri, etc.
  • numără câte culori sunt în încăpere
  • joacă 5-4-3-2-1

Dacă nu cunoști jocul, găsești mai multe informații AICI.

Cu siguranță furia, îngrijorările, nervozitatea ți-au creat neajunsuri, însă este important să le percepi așa cum sunt: EMOȚII.
Aceste stări nu îți sunt inamici ci dimpotrivă există pentru că o parte din tine dorește să-ți comunice ceva, o nevoie sau poate că ceva nu este în regulă cu o persoană sau situație.
Îți propun să te împrietenești cu emoțiile tale menționate mai sus și să-ți schimbi percepția asupra lor. Ele îți furnizează energia necesară pentru a trece la acțiune. Te pot ajuta să-ți atingi scopurile dacă le folosești pe post de combustibil și nu autovehicul pentru a merge mai departe. Ele sunt doar scânteia de început, focul este decizia ta dacă îl faci sau nu.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.