Idei de jocuri #02

Anxietatea este o stare pe care cei mai mulți dintre noi au experimentat-o măcar o dată.

Vă voi prezenta în cele ce urmează 2 idei pentru a gestiona productiv situația curentă. Ele sunt destinate atât copiilor cât și părinților.

Opțiunea 1: Metaforele

Ne gândim la viață ca la o călătorie, deoarece acest lucru ne amintește că destinația nu reprezintă singurul nostru obiectiv. Ca în orice călătorie, vom găsi drumuri drepte, line, unele înclinate, altele curbate, unele pietruite, altele asfaltate, și poate pe ici pe colo și câteva gropi în asfalt. Se întâmplă ca uneori să putem privi peisaje minunate, alteori să rămânem blocați în trafic, uneori să călătorim noaptea și alteori pe timpul zilei.
De-a lungul întregii călătorii vom găsi urcușuri și coborâșuri, de care cu siguranță nu am fi putut beneficia dacă am fi luat-o pe alt drum.
Ce este important este că nu suntem singuri în această călătorie și de aceea vom putea împărtăși minunatele surprize care ne așteaptă. Și deoarece unele sunt mai vizibile ca altele, fiind în imediata vecinătate a drumului nostru, avem posibilitatea de a explora ce este dincolo de ce ne este la îndemână să vedem, auzim, simțim sau experimentăm.
Este ca într-un joc de-a v-ați ascunselea, deseori aspectele pozitive sunt acolo pentru ca noi să le căutăm, să le descoperim și să ne bucurăm de existența lor.

Putem transforma această metaforă într-un joc cu cei mici, scopul fiind găsirea aspectelor pozitive care stau ascunse prin casă. Propun ca jocul să fie cât se poate de real. Alergați, ascundeți-vă, folosiți-vă imaginația, râdeți mult și bine.
De fiecare dată când unul dintre voi este găsit va trebui să spună ce aspect pozitiv a găsit la locul cu pricina unde a stat ascuns.

Opțiunea 2: Jocul 5-4-3-2-1

Acesta este un exercițiu de mindfulness care este recomandat și în cabinetele de psihologie pentru că are potențialul de a ne elibera mințile de presiunea pe care o simțim în momentele de anxietate, ajutându-ne să ne calmăm.

PAȘI:

  1. Numește cele 5 simțuri: A VEDEA, A AUZI, A SIMȚI, A ATINGE, A MIROSI, și A GUSTA
  2. Numește 4 lucruri pe care le VEZI în jurul tău
  3. Numește 3 lucruri pe care le poți AUZI acum
  4. Numește 2 lucruri pe care le poți SIMȚI sau ATINGE acum
  5. Numește 1 lucru pe care îl poți GUSTA sau MIROSI acum

Acest exercițiu te va ajuta să-ți muți focusul de la gândurile tale la corpul tău și te va aduce la realitatea curentă a senzațiilor corporale și a mediului înconjurător.

Un gând despre “Idei de jocuri #02

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.