Familia

Familia este un proiect de lungă durată, și pe parcursul deceniilor se întâmplă fel de fel de lucruri: unele perioade sunt relativ simple și aproape senine, pe când altele devin momente de adevărată încercare pentru sentimentele membrilor ei.

Un prieten psiholog îmi vorbea cândva de un termen destul de răspândit și anume „consolidare negativă”.

Voi folosi un exemplu simplu din viața de zi cu zi pentru a explica esența acestui termen.
Imaginați-vă cum reveniți acasă după o zi la serviciu, intrați în bucătărie și acolo îl găsiți pe soț care a încercat să vă pregătească cina. Observați că sunt o mulțime de vase murdare în chiuvetă, (este și ceva ars pe acolo!) legumele sunt tăiate în bucăți prea mari, carnea pare cam prea gătită, iar ușa bucătăriei nu a fost închisă și astfel izbucniți!
Spuneți ceva repede, la mânie deoarece v-ați fixat asupra neajunsurilor.

Tocmai aceasta este consolidarea negativă, care duce inevitabil la o înstrăinare reciprocă.
Din păcate, în comportamentul nostru de zi cu zi, observațiile, vocea ridicată, sarcasmul sau cicăleala sunt uneori instrumentele pe care se pare că le preferăm.

Ceea ce poate nu știm la acel moment este că prin această consolidare negativă exprimăm nemulțumirile acumulate de-a lungul anilor din tot felul de cauze.

De aceea consider că cea mai importantă resursă într-o familie este comunicarea.
Atunci când comunicăm este indicat ca mesajul să fie transmis din mintea și sufletul nostru către mintea și sufletul celui drag. Doar așa vom reuși să fim ascultați și înțeleși.

Fixarea asupra neajunsurilor, însoțită de interminabile reproșuri, este un câmp nemărginit pentru cultivarea irascibilității.

Vă îndemn să vă fixați atenția asupra reușitelor și să vă sprijiniți și inspirați unul pe altul.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.