Creierul și gândurile noastre

Deoarece zilele acestea suntem asaltați de informații care mai de care mai surprinzătoare, vă propun următoarea perspectivă asupra creierului și gândurilor dumneavoastră.

Creierul dumneavoastră seamănă foarte mult cu o bancă. În fiecare zi deschideți câte un cont de gânduri în mintea dumneavoastră. Ele cresc și devin memoria dumneavoastră. Când rămâneți pe gânduri sau când vă confruntați cu o problemă, de fapt vă întrebați banca de memorie:
Ce știu acum despre asta?“

Banca dumneavoastră de memorie răspunde în mod automat și vă furnizează fragmente de informație referitoare la situația în cauză și pe care le-ați depus cu alte ocazii. Deci, memoria dumneavoastră este principalul furnizor de material brut pentru noile dumneavoastră gânduri.

Directorul băncii dumneavoastră de memorie este de mare încredere. Nu vă supără niciodată. Dacă îl consultați spunându-i: „Domnule Director, lasă-mă să ridic un depozit de gânduri din trecut care demonstrează că sunt inferior față de cam toată lumea“, vă va răspunde:

„Desigur, domnule. Amintiți-vă că ați mai eșuat de două ori când ați încercat cutare lucru. Amintiți-vă de faptul că profesorul dumneavoastră din clasa a șasea v-a spus că sunteți incapabil să duceți lucrurile la bun sfârșit… Amintiți-vă că v-ați surprins colegii vorbindu-vă de rău… Amintiți-vă…“

Și domnul Director o ține tot așa, extrăgând din creierul dumneavoastră gânduri care vă demonstrează că sunteți ceea ce i-ați cerut să vă demonstreze.

Dar să presupunem că vă vizitați directorul memoriei cu următoarea doleanță: „Domnule Director, sunt pus în fața unei hotărâri dificile. Îmi puteți furniza niște gânduri care să mă liniștească?“

Domnul Director vă va răspunde iarăși: „Desigur, domnule“, dar de această dată vă va oferi gânduri pe care le-ați depus înainte și care vă oferă certitudinea reușitei.

„Amintiți-vă de realizările dumneavoastră într-o situație similară acesteia… Amintiți-vă cât de mult crede domnul X în dumneavoastră… Amintiți-vă ce au spus despre dumneavoastră bunii prieteni… Amintiți-vă…“

Directorul băncii, foarte cooperant, vă va permite să folosiți conturile de gânduri așa cum doriți. În fond, este banca dumneavoastră.

Iată două lucruri concrete care vă vor ajuta să administrați eficient banca de memorie:

1. Deschideți doar conturi de gânduri pozitive în banca dumneavoastră de memorie.
Să privim lucrurile în față. Toți ne confruntăm cu o mulțime de situații neplăcute, jenante, descurajante. Dar oamenii care nu au succes și cei ce-l dobândesc acționează în feluri complet opuse. Cei fără succes le pun la suflet, cum s-ar spune. Ei rețin situațiile neplăcute, deci le asigură un statut solid la nivelul memoriei. Nu-și mai iau gândul de la astfel de situații. Înainte de culcare, ultimul lucru la care se gândesc sunt tot ele.

Pe de altă parte, oamenii încrezători și de succes uită complet de necazuri. Ei sunt specializați în depozitarea gândurilor pozitive în banca lor de memorie.

Situație:
De ce performanțe ar fi în stare o mașină dacă în fiecare dimineață, înainte de plecare, ați arunca sub capotă doi pumni de mizerie?
V-ați strica în curând bunătate de motor, care n-ar mai fi în stare de performanțele dorite. În același fel vă afectează mintea gândurile negative, neplăcute. Gândurile negative vă uzează fără nici un rost motorul mental. Ele creează îngrijorare, frustrare și sentimente de inferioritate. Vă fac să trageți pe dreapta în vreme ce alții conduc înainte fără probleme.

Exercițiu 1:

În clipele în care rămâneți singuri cu gândurile dumneavoastră amintiți-vă experiențe plăcute, pozitive.

Depuneți gânduri bune în banca dumneavoastră de memorie. Asta vă va întări încrederea. Vă va oferi acel sentiment de „mă simt excelent“. Vă va ajuta și trupul să funcționeze corect.

Exercițiu 2:

Cu puțină vreme înainte de culcare, deschideți conturi de gânduri bune în banca dumneavoastră de memorie.
Reamintiți-vă că sunteți binecuvântat și că aveți multe lucruri pentru care trebuie să vă arătați recunoștința: soția sau soțul, copiii, prietenii, sănătatea. Reamintiți-vă că azi ați văzut oameni făcând lucruri bune. Nu uitați de victoriile și împlinirile dumneavoastră.
Revizuiți motivele pentru care vă bucurați că trăiți.

2. Folosiți din banca de memorie doar gândurile pozitive.

Când vă amintiți de situații de orice fel, concentrați- vă asupra părții bune a experienței avute; lăsați răul la o parte. Dacă vă surprindeți gândindu-vă la rău, opriți complet procesul de gândire.

Foarte important:

Mintea dumneavoastră vrea să uite evenimentele neplăcute.

Dacă o ajutați, amintirile neplăcute se vor ofili încet-încet, iar directorul băncii dumneavoastră de memorie le va anula.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.