Responsabilitatea

Responsabilitatea personală este acțiunea de a accepta responsabilitatea pentru acțiunile tale, de a recunoaște rezultatul acelor acțiuni și de a întelege că ceea ce face cineva îi poate afecta și pe alții. Oamenii trebuie să își asume responsabilitatea pentru orice situație nefericită sau tulburări pe care le-au adus în viața lor. Persoana este pusă față în față cu sarcina de a corecta orice neglijență sau greșeli și trebuie să corecteze acțiunile respective. O persoană are multe responsabilități și funcții de îndeplinit; ca soț/soție, părinte, angajat sau angajator. De multe ori, în timp ce îndeplinește aceste roluri, emoțiile, caracterul și punctele forte ale persoanei vor fi supuse la încercare și provocate. Ca persoane responsabile, trebuie să alegem ce este în controlul nostru, ce este corect și ce este incorect, ce este bine și ce este rău.

Atunci când cineva nu își asumă responsabilitatea personală, există tendința de a da vina pentru propria imaturitate, lipsa dezvoltării personale și a creșterii asupra tuturor, în afară de sine. Tot ceea ce a făcut persoana este vina altcuiva. Atunci când căutați întotdeauna să dați vina pe un eveniment sau pe o altă persoană, este foarte dificil să evoluați și să înaintați în viață, deoarece nu vă concentrați pe ceea ce ar trebui. Acceptarea responsabilității personale este atitudinea corectă și demonstrează înțelepciune și maturitate, și ajută la evitarea problemelor nenecesare în viață.

Mulțe persoane echivalează responsabilitatea cu o obligație sau o datorie și consideră responsabilitatea o povară. Lumea trebuie să înțeleagă că responsabilitatea este o binecuvântare și nu o povară. Responsabilitatea personală le oferă oamenilor posibilitatea, libertatea și puterea de a își determina cursul vieții lor. Odată ce oamenii își dau seama de acest fapt și își recunosc eșecurile și vor deveni conștienți de adevăr, se vor simți eliberați și vor câștiga puterea de a se schimba complet. Cum oamenii au libertatea de a își alege cursul vieții lor, ei și numai ei sunt responsabili pentru viitorul și prezentul lor, pentru succesele și eșecurile lor și pentru fericirea și nefericirea lor. Capacitatea de a accepta responsabilitatea personală este aspectul care separă un copil de un adult. Este un semn al maturității și dovada de a fi complet încorporat în lumea adulților maturi responsabili.

Responsabilitatea este minimul necesar pentru a deveni o persoană împlinită. Este strâns asociată cu motivația, realizarea potențialului, succesul și fericirea. Când oamenii în sfârșit își dau seama că sunt singuri și nimeni nu va fi acolo pentru a-i salva, ei pot începe să înțeleagă sensul responsabilității.

Opusul față de a fi responsabil pentru acțiunile proprii este atribuirea vinovăției și acuzarea altora și gasirea de scuze pentru ceea ce se întâmplă în viața ta. Deoarece oamenii fac aproape totul din obicei, și un obicei foarte comun este de a găsi scuze, oamenii se învață să evite responsabilitatea și de a inventa scuze pentru faptele lor. Este firesc ca atunci când cineva își dorește să realizeze ceva și își stabilește un obiectiv, primul lucru pe care îl face este să pregătească scuze pentru cazul în care obiectivul nu este îndeplinit din cine știe ce motiv. Oamenii iresponsabili apelează imediat la scuzele lor pentru a se disculpa atunci când lucrurile merg prost. Pe termen lung, acest lucru nu îi va salva.

Există o corelație foarte puternică între a fi o persoană responsabilă și a fi o persoană fericită și satisfăcută pe de o parte, sau a fi o persoană iresponsabilă și nefericită pe de cealaltă parte.

Când cineva este fericit, el are control asupra vieții sale; cu cât are mai mult sentimentul de control, cu atât persoana este mai fericită. Oamenii îndepliniți sau cei cu funcții înalte într-o companie se simt mult mai fericiți decât cei care nu sunt. Motivul este că ei se simt mai stăpâni și că își controlează destinele și că au o libertate mai mare în a lua măsuri și decizii. Cu cât este mai mare responsabilitatea, cu atât este mai mare autoritatea și va obține cu atât mai multă putere și respect. Oamenii care se simt grozav cu ei înșiși sunt cei mai fericiți și asta este o evoluție directă a trăirii ca persoană responsabilă.

Oamenii care sunt iresponsabili și dau la o parte orice responsabilitate vor arăta trăsături de ostilitate, frică, resentimente sau furie, și vor experimenta îndoiala de sine. De asemenea, vor experimenta emoții negative care pot rezulta din iresponsabilitate. Multe probleme emoționale există și decurg din imposibilitatea de a accepta responsabilitatea și din plasarea vinovăției în altă parte.

Când cineva devine o persoană responsabilă, ea devine de asemenea o persoana mai bună, mai puternică, mai deosebita, și aproape fiecare aspect al vieții sale începe să se îmbunătățească.

Rezervă-ți chiar acum o ședință de Coaching AICI.

Acest click poate să îți schimbe viața pentru totdeauna.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.